“Fødestua”

Det er viktig at verken nyfødte valper eller moren ikke møter andre hunder den første tiden. Derfor har vi en egen «fødestue» der tispen og ungene hennes kan oppholde seg helt skjermet fra andre hunder og de farer som samkvem med disse kan innebære. Det dreier seg først og fremst om at valpene skal beskyttes mot smitte ettersom immunforsvaret deres er svakt den første tiden. Det betyr ingen ting at de andre hundene er fullt friske. De kan like fullt bære på bakterier som for dem er ufarlige, men som for de nyfødte valpene kan vise seg å være farlige. Ja til og med dødelige.

Fødestuen er lys og romslig. Dessuten er temperaturen jevn og ventilasjonen god. Selve sengen der tispa føder og der valpene oppholder seg det meste av den tiden de er hos oss har et fast, men mykt underlag som er lett å holde rent. Det er ikke minst viktig ettersom de små vesenene tisser og bæsjer i et sett.

Valpene trenger en viss tumleplass, men ikke så mye at de mister kontakten med hverandre. Vår seng er 1,5 ganger 1,5 meter. Sengens kanter er ikke høyere enn at tispa kan komme seg ut av den og få seg en velfortjent pause i ny og ne. Når kullene kan bli opptil både ti og tolv valper store så er det lett å forstå at hun trenger å komme unna innimellom. Noen vannskål pleier vi ikke å ha i sengen. Valpene får jo den næringen de behøver av mammaen og mammaen trekker seg tilbake fra sengen når hun selv skal spise eller drikke.

Når tispene ikke har valper holder de til sammen med de andre hundene i den delen av eiendommen som vi bruker som hundepensjonat. Det gir dem masser av stimuli og de har som alle andre hunder godt av å sosialisere seg med andre hunder.